Entrevista a Roger Molinas. Representant de Comuns Federalistes al Consell Nacional de Catalunya en Comú

Arqueòleg i llicenciat en història.Milita a ICV i en moviments antiracistes i antifeixistes. Federalista, ha escrit un llibre sobre patrimoni cultural (Patrimonici), i és conegut a les xarxes socials a través del seu blog, Reflexions d’un arqueòleg glamurós https://glamboy69.wordpress.com/

Ara que sembla que estan d’actualitat, què es pot dir sobre els mites històrics?
Hi ha mites, propis del nacionalisme espanyol, que plantegen una continuïtat des dels reis gots fins a l’actualitat a través del catolicisme i la monarquia, inclosa la reconquesta amb Don Pelayo, el Mío Cid… Mites que acaben cristal·litzant en els Reis Catòlics, com a origen d’Espanya , que no tenen cap fonament històric, perquè Don Pelayo no té res a veure amb els reis gots. Sabino Arana va crear el mite de la raça basca, una construcció sense cap base empírica. Més endavant, algunes persones, com José Miguel Barandiarán, fan excavacions i troben cranis, que ell creu que són paleolítics, i diu que hi havia una raça basca, perquè aquests cranis tenien una morfologia diferent dels de la resta de la Península. Més tard es va descobrir que en realitat els cranis eren de l’Edat de Bronze. Això es publica als anys 30, quan a Europa el tema de la raça estava de moda, barrejat amb el nacionalisme. Cal dir, no obstant, que el nacionalisme basc, a diferència del català i de l’espanyol, ha fet un acte de contrició. Al Museu Arqueològic de Bilbao hi ha un rètol que explica que el mite de la raça basca és fals.

I a Catalunya?

Catalunya és ara la mina d’or de l’arqueologia. Els nacionalismes s’originen després de la Revolució francesa i de la independència d’Amèrica, i els nacionalistes s’inventen les nacions. No al revés. No hi pot haver una nació anterior als seus inventors.. No obstant, els nacionalistes creuen que estan descobrint alguna cosa que ja hi era i que ningú havia vist. Abans del 1789 hi havia Estats amb sobiranies feudals, que eren propietat d’algun senyor, i comunitats, sobretot de base religiosa. Durant l’Edat Mitjana i part de la Moderna, la gent s’identificava sobretot amb la seva religió i poc amb la llengua. A la segona meitat del segle xix, la Renaixença propugna el renaixement d’una nació que ells creien morta. En realitat, el que fan és inventar-se-la.

Continuar llegint: Aquí

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s